Een RIDER nodig DJ? Dit staat er allemaal in een rider

Wat is een Rider eigenlijk?

Een DJ rider is een document dat specifieke technische en artistieke vereisten van een DJ beschrijft voor een optreden of evenement. Het bevat gedetailleerde instructies over wat de DJ nodig heeft voor zijn optreden, zoals de benodigde apparatuur, geluids- en podiumvereisten, backstage-voorzieningen, technische ondersteuning, tijdschema’s en soms contractuele details.

Het doel van een DJ rider is om ervoor te zorgen dat de DJ en zijn team alle benodigde middelen en voorwaarden hebben om een succesvol optreden te kunnen verzorgen. Het kan variëren afhankelijk van de voorkeuren van de DJ, het soort evenement, en de omvang van de show. Over het algemeen fungeert een DJ rider als een gids voor de organisatoren van het evenement om ervoor te zorgen dat de DJ onder optimale omstandigheden kan presteren.

Direct besparen op DJ gear bij ToneControl.nl

Wat MOET er in een RIDER staan?

 1. Apparatuurvereisten: Dit vertelt welke spullen de DJ nodig heeft, zoals mixers om muziek te mixen, draaitafels of controllers om de muziek te bedienen, koptelefoons om te luisteren, en andere specifieke apparatuur die nodig is voor het optreden.
 2. Geluidsvereisten: Dit gaat over het geluidssysteem dat gebruikt moet worden, hoe luidsprekers opgesteld moeten worden zodat iedereen de muziek goed kan horen, en versterkers om de muziek te versterken.
 3. Podiumopstelling: Hierin staat hoe het podium eruit moet zien. Welke lampen en speciale effecten er moeten zijn om de show mooi te maken.
 4. Backstagevoorwaarden: Wat de DJ nodig heeft om zich voor te bereiden op het optreden. Denk aan eten, drinken, en een plek om zich klaar te maken.
 5. Technische ondersteuning: Wie er moet zijn om te helpen met het geluid, licht, en andere technische dingen die de DJ nodig heeft tijdens het optreden.
 6. Rijtijden en schema’s: Dit gaat over wanneer de DJ er moet zijn, hoe lang hij gaat spelen, en wanneer hij klaar moet zijn.
 7. Contractuele details: Soms staan er ook afspraken in over geld, zoals hoeveel de DJ betaald krijgt en wanneer, wat er gebeurt als het optreden niet doorgaat, en andere regels die in het contract staan.

Het doel van dit document is om ervoor te zorgen dat de DJ alles heeft wat hij nodig heeft om goed te kunnen optreden en om misverstanden te voorkomen tussen de DJ en de mensen die het optreden organiseren.

Bizarre eisen in een RIDER

Sommige artiesten hebben in hun riders opmerkelijke en ongebruikelijke verzoeken gedaan. Hier zijn een paar van de meer bizarre:

 1. M&M’s zonder bruine exemplaren: De band Van Halen stond erop dat er een schaal M&M’s backstage was, maar wel zo dat alle bruine M&M’s verwijderd waren. Dit was echter geen bizarre gril, maar eerder een test om te zien of de organisatoren de instructies in de rider nauwkeurig opvolgden. Het was een manier om te controleren of de technische specificaties voor het podium (die vitale veiligheidsvereisten hadden) ook waren nageleefd.
 2. Specifieke kleuren en decoraties: Sommige artiesten vragen om specifieke kleuren of patronen in de kleedkamer of backstage-ruimtes. Soms willen ze zelfs dat de hele ruimte in een bepaalde kleur wordt geschilderd of versierd.
 3. Dieren op locatie: Soms eisen artiesten exotische dieren in de backstage, zoals papegaaien, slangen of zelfs kleine dieren zoals kittens of puppy’s.
 4. Buitengewone voedingsverzoeken: Dit kan variëren van zeer specifieke soorten mineraalwater tot biologische of speciaal geïmporteerde voedingsmiddelen, en soms zelfs gastronomische gerechten die ter plaatse moeten worden bereid.
 5. Eisen voor temperatuur en verlichting: Artiesten kunnen eisen stellen aan de kamertemperatuur en het type verlichting in hun kleedkamers om een bepaalde sfeer te creëren of om comfortabel te zijn voorafgaand aan hun optreden.

Het lijkt misschien vreemd, maar sommige van deze eisen kunnen voortkomen uit de behoefte aan comfort, veiligheid of zelfs uit de wens om te testen of de organisatoren de instructies in de rider serieus nemen.

Dit is een voorbeeld van een RIDEr:

DJ_rider_dj_quinn_james
DJ_rider_dj_quinn_james_01

Dit is de rider van DJ Quinn JAmes. DOwnload DEZE RIDEr en PAS ‘m zelf aan.