Top DJ Controllers van 2024 voor de Ultieme Mixervaring!

Voor veel DJ’s is een DJ-controller de perfecte manier om te spelen. Door deze in je laptop te pluggen en gebruik te maken van de processor, het geheugen en de harde schijf van je laptop om alle belangrijke zaken te regelen, zoals het opslaan van je muziek en het regelen van afspeelopties, effecten, enzovoort, biedt de controller je een tastbaar oppervlak voor je decks en mixer, een hoogwaardige audiointerface voor je luidsprekers en koptelefoon, en vaak extra schermen om je te laten zien wat er gebeurt. Maar belangrijk – in tegenstelling tot alles-in-één standalone DJ-apparatuur die geen laptop nodig heeft – is met een DJ-controller de laptop een integraal onderdeel van je optreden.

Lees dit ook: Zoek jij de beste DJ controller voor beginners?

Deze route nemen biedt veel waar voor je geld, omdat de DJ-eenheid geen computer hoeft te bevatten om het werk te doen dat je laptop al doet. Ook kan het handig zijn omdat al het voorbereidende werk met de muziek dat je in de software hebt gedaan, op je wacht wanneer je begint met DJ’en – geen exporteren naar USB-apparaten om vanaf te spelen. Het enige wat je hoeft te doen is je controller in je laptop pluggen en aan de slag gaan.

In dit artikel zal ik je onze zeven aanbevelingen voor DJ-controllers voor 2024 geven. Deze zijn niet per se gloednieuw, of zelfs in sommige gevallen bijzonder recente DJ-controllers. Maar ze zijn allemaal momenteel beschikbaar, en het zijn degenen die – voor de meeste soorten DJ’s waarmee we hier op de Digital DJ Tips-school werken, het grootste deel van de tijd – de klus meer dan voldoende klaren.

Inhoud

Pioneer DJ DDJ-FLX10

Rane Four

Pioneer DJ DDJ-REV7

Roland DJ-707M

Reloop Mixon 8 Pro

Traktor Kontrol S4 Mk3

Pioneer DJ DDJ-FLX4

7 Beste DJ-controllers voor 2024

Pioneer DJ DDJ-FLX10

pioneer_dj_FLX_10

Deze controller voor Rekordbox en Serato is waarschijnlijk de beste keuze voor de meeste mensen. Het werkt voornamelijk met Rekordbox, de eigen software van Pioneer DJ, en hetzelfde platform dat alle Pioneer DJ-apparatuur aandrijft, van de goedkoopste controllers tot professionele DJ-apparatuur in de DJ-booth. Maar het werkt ook met Serato, de andere populaire DJ-software daarbuiten.

Het heeft vier kanalen, een standaard clubindeling die bekend zal zijn bij iedereen die heeft gedraaid op Pioneer DJ Pro-gear. Deze indeling zal ook elke nieuwe DJ vertrouwd maken met het soort indeling dat hij kan verwachten als en wanneer hij overstapt naar professionele DJ-boothapparatuur.

Zoek jij de beste Actieve speakers voor jouw DJ avonturen?

De DDJ-FLX10 heeft geweldige jogwielen en ingebouwde schermen, en je kunt externe apparatuur, zoals platenspelers en andere audiobronnen, er direct op aansluiten. Bovendien heeft het voldoende in- en uitgangen voor DJ-boothluidsprekers, een extra laptop, microfoons, enzovoort.

Het belangrijkste verschil met de vorige versie van deze unit, die de DDJ-1000 werd genoemd, is dat deze speciale bedieningselementen biedt voor real-time stems – hoewel deze beter geschikt zijn om het te gebruiken met zijn primaire software Rekordbox, dan met zijn secundaire platform Serato.

Rane Four

rane_4

Als je weet dat de software die je wilt gebruiken Serato is, dan is dit waarschijnlijk de beste keuze. Het is een professionele vierkanaalscontroller die (net als de FLX10) ook externe invoer kan accepteren en veel microfooningangen heeft, extra audio-uitgangen voor zaken als een DJ-boothmonitor, en geweldige controle over real-time stems – deze keer geoptimaliseerd voor Serato-software.

Het heeft dubbele laptopbesturing, is uiterst goed gebouwd en biedt veel hands-on controle, waardoor het een enorm leuke unit is om op te DJ’en, ongeacht de stijl die je speelt of het type DJ dat je bent.

Als je weet dat de software die je wilt gebruiken Serato is, dan is dit waarschijnlijk de beste keuze. Het is een professionele vierkanaalscontroller die (net als de FLX10) ook externe invoer kan accepteren en veel microfooningangen heeft, extra audio-uitgangen voor zaken als een DJ-boothmonitor, en geweldige controle over real-time stems – deze keer geoptimaliseerd voor Serato-software.

Het heeft dubbele laptopbesturing, is uiterst goed gebouwd en biedt veel hands-on controle, waardoor het een enorm leuke unit is om op te DJ’en, ongeacht de stijl die je speelt of het type DJ dat je bent.

Pioneer DJ DDJ-REV 7

pioneer_rev_7

Misschien verrassend is dit een controller alleen voor Serato, ook al is het gemaakt door Pioneer, waarvan de eigen software Rekordbox hier geen rol speelt. De reden? Dit is een scratch-controller gericht op het Serato-publiek, omdat Serato het dominante platform is in die scene.

De mixer ziet eruit en voelt aan als zelfstandige scratchmixers, zoals de Pioneer DJ DJM-S7, dus het heeft slechts twee kanalen. En in tegenstelling tot de twee controllers die we tot nu toe in deze samenvatting hebben behandeld, zijn de jogwielen hier gemotoriseerd. Slim heeft Pioneer DJ de jogwielen zo ontworpen dat ze ook schermen in het midden hebben, waardoor waardevolle feedback-informatie wordt gegeven – iets dat uniek is als het gaat om gemotoriseerde jogs.

Ook uniek voor de REV-serie controllers, zijn de decks gerangschikt in wat “battle mode” wordt genoemd, vergelijkbaar met wat je zou krijgen als je een draaitafel 90 graden zou draaien, zodat de toonarm aan de achterkant in plaats van aan de rechterkant zat, wat natuurlijk ook de toonhoogteregeling naar boven verplaatst.

De reden hiervoor is traditioneel zodat DJ’s de toonarm niet per ongeluk verplaatsen tijdens het krassen op een echte draaitafel, maar hier gaat het over in de controllerwereld voor de herkenbaarheid.

ROland DJ-707M

Roland_DJ_707

Deze vierkanaals Serato DJ-controller valt op doordat hij aanzienlijk ouder is dan de meeste andere units op deze lijst, maar hij is nog steeds beschikbaar en excelleert nog steeds in wat hij doet, namelijk het leveren van een zeer krachtige en flexibele DJ-controller voor Serato DJ Pro in een compact formaat.

Het is gericht op mobiele DJ’s, dus de opname van een sequencer en drummachine is misschien een beetje vreemd, maar hé, het is niet slecht om te hebben. Belangrijker nog, het heeft geweldige flexibiliteit met hoe het audiouitvoer behandelt. Je kunt scènes opslaan voor verschillende locaties waar je regelmatig speelt, die automatisch zaken zoals volume, EQ en compressie aanpassen met één druk op de knop om bij de PA-systemen te passen waar je speelt.

Je kunt zelfs een tweede muziekzone hebben waarin de unit iets anders afspeelt in een tweede ruimte, bijvoorbeeld voor bruiloftsdj’s die muziek moeten leveren tijdens een receptie, evenals op de dansvloer tegelijkertijd.

Afgezien daarvan wordt het geleverd met alles wat je van een hoogwaardige controller zou verwachten, zoals veel ingangen voor draaitafels en extra audio, uitstekende microfoonkanalen, dubbel laptopgebruik enzovoort.

Reloop Mixon 8 Pro

reloop_mixon_8_pro

Dit is een andere vierkanaalscontroller voor Serato-software, maar het unieke verkoopargument is dat het ook een controller is voor Algoriddim’s djay Pro. Als zodanig heeft het een iPad-slot aan de achterkant, waardoor de controller wordt omgetoverd tot een standaard voor een iPad (tot iPad Pro-formaat). Schuif een iPad erin, sluit de kabel aan, en je hebt niet alleen een complete djay Pro iPad DJ-setup, maar de iPad wordt ook opgeladen via de voedingsaansluiting van de controller.

Lees dit ook: Dit is de beste DJ software

De controller zelf is professioneel gebouwd met vier kanalen, geweldige effectencontrole over de software, en de gebruikelijke brede reeks externe ingangen en uitgangen voor draaitafels, audiobronnen, microfoons en uitgangen voor de DJ-booth enzovoort. Het is ook iets anders ingedeeld dan de andere controllers, in die zin dat de decks spiegelbeelden van elkaar zijn in plaats van identiek ingedeeld, een ouder ontwerpidée dat veel DJ’s nog steeds verkiezen in een controller.

TRAKTOR KONTROL S4 MK3

Traktor_Kontrol_S4_mk3

Als je het Traktor-softwareplatform wilt gebruiken, is dit de beste keuze. Hoewel Traktor niet langer een dominant platform in de industrie is, wordt het nog steeds hoog aangeschreven en heeft het nog steeds zijn fans, vooral geschikt voor het afspelen van elektronische muziek.

De controller zelf is compact en ook niet bijzonder nieuw, dus op dat gebied is het vergelijkbaar met de Roland DJ-707M. In dit geval zijn de jogwielen echter eigenlijk gemotoriseerd om een mooie tastbare feel te geven, en hoewel ze niets lijken op de draaitafel-achtige jogwielen op de REV7, zijn ze nog steeds erg leuk.

Wil je meer hulp bij het kiezen van apparatuur? Pak je gratis PDF: De Digital DJ Gear Buyer’s Guide

De controller zelf heeft diepe en uitgebreide controle over Traktor-software, is mooi gebouwd met het doordachte gebruik van verschillende schermen, en kan ook externe invoer accepteren en biedt ook een scala aan uitgangen.

De laatste DJ controller, de Pioneer FLX 10

PIONEER FLX 6

Pioneer_FLX_6_DJ_controller

Deze budgetvriendelijke controller voor Rekordbox en Serato is als een afgeslankte versie van de FLX10 waarmee we dit artikel begonnen zijn. Net als de FLX10 heeft het vertrouwde clubstijlbediening en lay-out, wat betekent dat iedereen die ooit met clubapparatuur heeft gewerkt er direct comfortabel mee zal zijn. En opnieuw betekent dit dat als je ernaar streeft om op clubapparatuur te spelen, het je kan helpen wennen aan hoe die apparatuur aanvoelt.

Lees ook: Beste DJ Set

Het is iets beter geschikt voor Rekordbox dan voor Serato, waarmee het ook werkt, maar in tegenstelling tot de FLX10 ontgrendelt het niet de pro-versie van Serato. Ondanks dat het een budgetvriendelijke controller met twee kanalen is, zonder franjes (er zijn bijvoorbeeld geen externe ingangen op deze, en het heeft basisuitgangen en een microfoonkanaal), is het buitengewoon betrouwbaar.

Essentieel is dit een update van de Pioneer DJ DDJ-400, die op zichzelf al een bewezen instapmodel werkpaard was. In tegenstelling tot de DDJ-400 kan de FLX6 echter ook rechtstreeks werken met de Rekordbox-app van Pioneer DJ voor iOS, iPhone en iPad, waardoor je een extra optie hebt om ermee te draaien zonder de laptop. Natuurlijk kun je ook kiezen voor tweedehands DJ gear, een DDJ 400 zal veelvuldig te vinden zijn. Het is immers het instapmodel van Pioneer DJ.